4.11.2010

Internetul e plin de capcane!

.

Vezi la ce riscuri te expui daca nu esti atent

Analistii in securitatea IT avertizeaza ca informatiile personale, de la adrese bancare pana la fotografiile de pe Facebook, sunt aproape imposibil de sters odata ce le-ai incarcat pe web. Ei incearca sa traga un semnal de alarma astazi, cand este "Ziua Sigurantei pe Internet", un eveniment organizat sub egida Comisiei Europene. Si ne reamintesc ca de criminalitatea online ne pot apara doar un antivirus bun si propria vigilenta.


"Ziua Sigurantei pe Internet", un eveniment organizat anual in luna februarie, incearca sa traga un semnal de alarma. Mai ales astazi, cand tinerii au acces liber la Internet si, fara sa cunoasca exact cum functioneaza site-urile si care le sunt drepturile, ajung sa-si inregistreze pe un server fotografii, dar si informatii personale. O miscare gresita, spun specialistii in IT.

"Orice incarci pe Internet este stocat pentru o perioada foarte lunga si este extrem de dificil sa mai stergi vreodata acele informatii", avertizeaza Magnus Kalkuhl, analist IT.

De exemplu, o populara retea a ajuns la peste 350 de milioane de utilizatori, care afiseaza fotografii si date personale. Si asta fara sa se stie ca, peste cativa ani, toate aceste date vor fi in continuare pe Internet, cu sau fara voia lor, atat timp cat se va gasi un "binevoitor" care sa faca si o copie.

"Daca cineva incarca fotografii personale, trebuie sa fie constient ca acestea sunt publice", explica Magnus Kalkuhl.

Niciun domeniu nu este ferit de virusi, avertizeaza specialistii, mai ales ca si acestia tin pasul cu tehnologia.

"Utilizatorii care fac tranzactii online ar trebui sa tasteze adresa bancii manual si sa fie siguri ca au un program antivirus instalat pe computer, pentru ca unii virusi sunt construiti pentru a astepta ca anumite persoane sa se inregistreze online", mai spune Kalkuhl.

Asadar, gandeste-te bine inainte de a pune ceva pe Internet, pentru ca s-ar putea sa nu-ti placa sa afle si... stranepotii!

Top 10 parole de evitat pe Internet!

Daca nu vrei ca vreun partener gelos sau ca un hacker sa-ti sparga contul de Yahoo Messenger, Facebook sau Hi5, iata un top al celor 10 parole de evitat. Parolele slabe sunt primele care cad prada programelor speciale de spargere a conturilor si ai fi uimit sa afli ca un hacker poate fura nu mai putin de 1.000 de conturi in doar 17 minute.

Compania Imperva, care se ocupa de securitatea datelor pe Internet, a dat publicitatii lista celor mai folosite parole in online, dupa ce a analizat aproape 32 de milioane de parole ale utilizatorilor site-ului de socializare si video sharing RockYou.

In luna decembrie a anului trecut, un hacker a patruns in baza de date a site-ului Rock You si a reusit sa obtina lista in clar a tuturor numelor de utilizator si a parolelor introduse. Imperva a cercetat intreaga intamplare si a venit cu lista celor mai folosite parole pe care utilizatorii ar trebui sa le evite cu orice pret. Iata care sunt acestea:
1. 123456
2. 12345
3. 123456789
4. Password
5. iloveyou
6. princess
7. rockyou
8. 1234567
9. 12345678
10. abc123
"Cu totii trebuie sa intelegem ca parolele slabe inseamna in zilele noastre invitatii la atacuri cibernetice: cu minim de efort, un hacker poate avea acces la cate un cont pe secunda sau la 1.000 de conturi la fiecare 17 minute", a spus Amichai Shulman, seful departamentului tehnic al Imperva.
"Iar angajatii care folosesc pe Facebook, de pilda, aceeasi parola pe care o folosesc la serviciu pot pune in pericol sistemele companiei cu parole nesigure, usor de aflat, cum este '123456'", a adaugat acesta.
Sfaturi de la Windows pentru crearea unei parole puternice:

Contine cel putin opt caractere.

Nu contine numele de utilizator, numele real sau numele companiei.

Nu contine un cuvant intreg.

Este semnificativ diferita de parolele anterioare.

Contine caractere din fiecare dintre urmatoarele patru categorii: litere mari, litere mici, cifre, simboluri de pe tastatura: ` ~ ! @ # $ % ^ & * ( ) _ - + = { } [ ] \ : ; " ' < > , . ? /.

Este posibil ca o parola sa corespunda criteriilor de mai sus si sa fie in continuare o parola slaba.
De exemplu, Hello2U! corespunde tuturor criteriilor listate pentru o parola puternica, insa este in continuare o parola slaba, deoarece contine un cuvant intreg. H3ll0 2 U! este o alternativa mai puternica, pentru ca inlocuieste unele litere din cuvantul intreg cu cifre si include spatii.

 
Adauga blog - adauga articole Bloguri, Bloggeri si CititoriZiarul
Protected by Copyscape Plagiarism Scanner